Počasna moda in ljubezen do lanu (SLO)

Svetovna tekstilna industrija letno proda 80 milijard novih kosov oblačil, in je druga največja svetovna onesnaževalka okolja. V razvitem svetu kupimo 60 odstotkov več oblačil kot pred desetimi leti in v povprečju oblečemo eno oblačilo le šestkrat do sedemkrat. Hitra moda nas zapeljuje z vedno svežo ponudbo in nizkimi cenami, čeprav žrtvuje kakovost izdelkov in ima ogromen negativen vpliv na okolje. Njeno nasprotje je počasna oziroma trajnostna moda. Trajnostna moda temelji na vrednotah kot so spoštovanje narave, zaščita naravnih virov in zagotavljanje osnovnih človekovih pravic. Hkrati zagovarja nakupovanje manjšega števila oblačil, ki so bolj kakovostna in brezčasna. Kapsulna kolekcija oziroma kapsulna garderoba je tudi ena izmed rešitev v nasprotju hitre mode. Kapsulna kolekcija je sestavljena iz nekaj ključnih kosov oblačil, ki jih moda ne opredeli sezonsko, zato jih lahko nosimo dalj časa.

POČASNA MODA IN LJUBEZEN DO LANU

Moj namen je prikazati, da je mogoče oblikovati in izdelovati oblačila na način, ki ne izkorišča okolja, naravnih virov in osnovnih človekovih pravic.

LUCI oblačila so minimalističnega videza, multifunkcionalna in jih je mogoče nositi ter kombinirati na več načinov. Pri oblikovanju in ustvarjanju so uporabljeni izbrani principi in metode trajnostnega oblikovanja, ter izključno naravni, certificirani materiali (lan, organski bombaž), ki so primerni za recikliranje in ne vsebujejo nobenih dodatkov, kot je na primer elastan, ali mešanic naravnih vlaken s sintetičnimi. Izbrani materiali zagotavljajo osnovne ekološke standarde in dobro počutje pri nošenju oblačil. Vsaka kolekcija je zasnovana tako, da se oblačila na koncu svoje življenjske dobe lahko reciklirajo. Osnovna oblačila minimalističnega videza ostajajo v modi več let in jih je mogoče nositi več sezon. Z nakupom manjšega števila kakovostnih oblačil brezčasnega videza zmanjšujemo naš negativen vpliv na okolje.

Zakaj #linenlove?

Lanena vlakna so okolju prijazna, saj potrebujejo relativno malo vode in energije za obdelavo ter uporabljajo bistveno manj pesticidov in umetnih gnojil v primerjavi s bombažem. Poleg tega so 100% biorazgradljiva. Lanene tkanine so trpežne, ne povzročajo alergijskih reakcij in so odporne na madeže. Z uporabo in pranjem postajajo ne le mehkejše, temveč tudi lepše. Lan pozimi greje, poleti pa hladi ter odvaja odvečno toploto s kože. Lan je samo po sebi trajnosten in predstavlja odlično kombinacijo elegance in funkcionalnosti.

Hvala za tvojo pozornost! Lucie.


Share this post


Leave a comment